Wykonanie
Klasyczna, wszystkim znana, a pewnie i tak w każdym domu smakuje inaczej. Osobiście nie jestem fanką, ale reszta domowników nigdy nie odmówi
sałatce jarzynowej. Kiedy więc po przygotowaniu
wywaru do risotta zostaje mi cały talerz ugotowanych jarzyn, co innego miałabym z nimi zrobić?Składnikiugotowane jarzyny:4 duże
marchewki2
pietruszki1
seler1 średnie
jabłko1 duża
cebula2
jajka ugotowane na twardo1 mała puszka
groszku konserwowego (130 g
groszku)5
ogórków konserwowych6 łyżek
majonezusól i
pieprzPrzygotowanie
Jabłko i
cebulę obrać.Ugotowane jarzyny,
jabłko,
cebulę,
jajka i
ogórki pokroić w drobną kosteczkę.Pokrojone umieścić w dużej misce razem z
groszkiem.Dodać
majonez,
sól i
pieprz i dokładnie wymieszać.Spróbować, czy jest wystarczająco doprawione i ewentualnie dodać
sól i/lub
pieprz.Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się "przegryzły".Przed podaniem wyjąć z lodówki -
sałatka lepiej smakuje w temperaturze "prawie pokojowej".Smacznego!