Wykonanie
Co jakiś czas mam ochotę na coś zwyczajnego, typowo domowego...SKŁADNIKI500 g
mięsa wieprzowego gulaszowego1
cebulakilka
pieczarekkilka małych ogóreczków konserwowych2 ząbki
czosnku2 woreczki
kaszy jęczmiennejsól,
pieprz, 1 łyżka
sosu pieczeniowego ciemnegoMięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem.
Cebulę pokroić w kosteczkę,zeszklić na patelni.Na patelni,obsmażyć
mięsko na złoty kolor,dodać
cebulę,po chwili pokrojone w plasterki
pieczarki, ogóreczki i
czosnek, po chwili zalać wszystko
wodą (
wody ma być tyle żeby przykryć
mięso) dusić około 20 min na małym ogniu,pod przykryciem, doprawić
solą,
pieprzem. W tym czasie wstawić
wodę na
kaszę, którą gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Dusić
mięsko ! aż będzie miękkie (ale żeby się nie rozpadało)Na końcu dodać łyżkę
sosu pieczeniowego ciemnego, by zagęścić sos (można dodać
mąkę), gotować jeszcze około 5 min. Podawać z
kaszą jęczmienną (lub jak ktoś woli gryczaną).
Czego mi brakowało w tym daniu... surówki z
kapusty kiszonej... polecam... wtedy było by danie w pełni klasyczne! :DSmacznego !!!