Wykonanie
Przed nadchodząca wiosną muszę wykorzystać wszystkie zapasy zimowe :) Obiecane od dłuższego czasu pierogi z
soczewicą :P
SKŁADNIKI:ciasto na pierogi1 puszka
soczewicy1
cebula1
jajkosól,
pieprz,
papryczka chili,
kolendraoliwa z oliwek,
szczypiorekSoczewicę zagotować (w sosie własnym), posolić. Następnie
soczewicę odsączyć i przestudzić.
Cebulę obrać i pokroić w w kosteczkę, poddusić na
oleju, przyprawić
solą,
pieprzem.Ugotowaną
soczewicę zmielić (utłuc) razem z usmażoną
cebulą. Dodać
jajko. Dokładnie wymieszać masę. Spróbować :) Jeśli będzie brakować jakiegoś smaku, doprawić.
Przygotuj ciasto na pierogi – polecam przepisu:sprawdzone ciasto na pierogiCiasto rozwałkować i wyciąć krążki, na których należy ułożyć po jednej łyżeczce farszu. Drugi krążek przyłożyć i zagnieć pierożki:)
Pierogi gotować w osolonej wodzie – gotowałam około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Okrasić
oliwą z oliwek i
szczypiorkiem :)Wyszły wyśmienite
Smacznego !!!