Wykonanie
A może na jesienny obiad aromatyczny gulasz? Serdecznie zapraszam.1kg
szynki wieprzowej3
marchewki300g dyni2
cebule3 ząbki
czosnku1
papryczka chilli1 łyżka
kakaosól,
pieprz ziarnisty.
ziele angielskie,
listek laurowy350ml
czerwonego winamąka pszennaolejMięso pokroić w kostkę - taka na jeden kęs, posolić, obtoczyć w
mące i smażyć na rumiano na dużym ogniu.
Marchewkę obrać i pokroić w talarki.
Dynię obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w piórka, papryczkę drobno posiekać a
czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym rondlu rozgrzać
olej i poddusić
cebulę z
czosnkiem, dodać papryczkę,
pieprz, ziele i listek . Zalać
winem i dorzucić
marchewkę z
dynią. Dusić na niewielkim ogniu, dodać usmażone
mięso. Dodać
kakao i dusić aż wszystko będzie miękkie, w razie konieczności dodać jeszcze trochę
wina.