Wykonanie
W mojej kuchni
borówki i
żurawina panoszą się gdzie chcą. Wykorzystuję je w różnej formie i do różnych celów. Mam
żurawiny zżelowane,
żurawiny jako
syrop,
ocet borówkowy,
dżem borówkowy.... A
potem dodaję je do
sosów, marynat, zapiekanek, świetnie pasują do drobiu,
syrop jako dodatek do różowego lukru, a
ocet do
bezy... zastosowań mnóstwo.1 litr
borówek2
gruszkigarść
cukru2 łyżki czegoś żelującego (dżemix/żelfix/cukier żelujący/żelatyna)
Borówki płuczemy, oczyszczamy z listków, wrzucamy do rondla, dodajemy obrane i pokrojone
gruszki, dosypujemy
cukier z dodatkami i 2/3 szklanki
wody, całość gotujemy na wolnym ogniu, kiedy
owocki nieco się rozpadną a płyn zgęstnieje przekładamy do słoików. Można zapasteryzować chociaż ja zazwyczaj stawiam po prostu słoiki do góry dnem.