ßßß Cookit - przepis na Konfitura do mięs- borówkowa z gruszką i jabłkiem (na zimę)

Konfitura do mięs- borówkowa z gruszką i jabłkiem (na zimę)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam połączenie mięsa z delikatną słodyczą. Dlatego też każdego roku przyrządzam konfitury specjalnie przeznaczone do mięs. Polecam moją ulubioną borówkowo- gruszkowo- jabłkową.
Składniki:
2 kg borówek
1 kg gruszek
1 kg jabłek
1 ½ kg cukru
Sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Borówki przebrać, umyć i osączyć. Jabłka i gruszki również umyć, obrać i osączyć, po czym skropić sokiem z cytryny. Gruszki pokroić, wykroić gniazdka nasienne i ugotować przez 15 minut. Następnie wyjąć, a do wywaru z gruszek dolać tyle wody, aby uzyskać 1 ½ szklanki. Dosypać cukier i ugotować syrop. Do wrzącego syropu włożyć ponownie gruszki i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone i oczyszczone z gwiazd nasiennych jabłko i gotować jeszcze 5 minut. Dorzucić borówki i gotować razem 15 minut, aż staną się szkliste (w razie potrzeby zebrać łyżką szumowiny). Gorące powidło przełożyć do wyparzonych słoików.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/07/konfitura-do-mies-borowkowa-z-gruszka-i.html