Wykonanie
Borówki wzmacniają odporność i pomagają w walce z bakteriami. W 100 g
borówek jest taka ilość przeciwutleniaczy, jaką mają pięć
razy większe porcje innych
owoców i warzyw.Lubicie
przetwory owocowe? polecam ten przepis!
Składniki:3 kg
borówek,1 kg
gruszek,1 kg
winnych jabłek,2 kg
cukru.Wykonanie:
Borówki przelać wrzątkiem, odcedzić, przełożyć do dużego rondla razem z
cukrem ( bez
wody) i dusić przez 15 minut. Następnie dodać pokrojone, obrane i wypestkowane
owoce. Gotować aż staną się szkliste przez 20 minut ( nie dłużej). Gorące
borówki włożyć do wyparzonych słoiczków, a gdy ostygną na wierzchu
zrobi się skorupka – słoiki zamknąć. Jeżeli chcemy bardziej twardszą
konfiturę , polecam dodać mieszankę żelującą w proszku i zrobić według opisu na opakowaniu.