Wykonanie
gruszkicukierGruszki w cukrze osmażane sposobem francuskim - sposób przygotowania: Wybieramy
gruszki takie, które podczas gotowania nabierają różowej barwy (najlepsze są konferencje). Obieramy je, rozcinamy na połówki, wyrzucany pestki, gotujemy w wodzie z
cukrem (2 łyżki na 1 litr) na półmiękko,
potem wyjmujemy na półmiski, aby ostygły. Kiedy już będą zimne, oblewamy je czystym, klarownym
syropem (1 kg
cukru na 1 szklankę
wody) i zostawiamy na pół godziny.Po tym czasie
syrop zlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Układamy
gruszki na blasze lub w żaroodpornym naczyniu i polewamy
syropem. Nastawiamy piekarnik na 180 st.C, a gdy się nagrzeje, wyłączamy i wstawiamy
gruszki, nie zamykając drzwiczek.Gdy piekarnik zupełnie wystygnie, wyjmujemy
gruszki, nastawiamy go znowu na 180 st.C. i powtarzamy wszystko, jak wyżej, aż pokryją się piękną, błyszczącą powłoką
cukrową. Zimne zamykamy w słoikach.