ßßß Cookit - przepis na Dżem gruszkowy z wanilią bez cukru żelującego

Dżem gruszkowy z wanilią bez cukru żelującego

nazwa

Wykonanie

Mój plan na starość: mieszkanie na wsi. Najlepiej gdzieś nad rzeką. Mieć ogródek, sad i hodować w nich wszystkie możliwe warzywa i owoce. Tyle, aby wystarczyło ich na całoroczne robienie przetworów. Bo robić je uwielbiam, o czym mówię przy chyba każdej, możliwej okazji. Przetwory lubię też dawać jako upominek. Słoiczek dżemu gruszkowego z wanilią dałam ostatnio mojej koleżance i dziś otrzymałam najlepszą chyba informację zwrotną/recenzję - zdjęcie Mai, jej córki, uśmiechniętej od ucha do ucha i wcinającej owy dżem na śniadanie. Nie mam nic przeciwko temu, abyście mi wysyłali swoje zdjęcia, w trakcie jedzenia tego dżemu... lub czegokolwiek innego. Lub nie jedzenia. Ślijcie co chcecie na: [email protected].
- 2 kilogramy gruszek
- około 400 gramów cukru (można mniej lub więcej w zależności od indywidualnych upodobań)
- 3 laski wanilii
- opcjonalnie 2 łyżeczki esencji waniliowej
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na pół. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy gruszki w kostkę.
Przekładamy je do miski, zasypujemy cukrem i mieszamy. Odstawiamy na 6-8 godzin, co jakiś czas całość przez chwilę mieszając, aby gruszki puściły sok.
Po wyznaczonym czasie gruszki wraz z sokiem przekładamy do garnka. Stawiamy na niewielkim gazie i często mieszając. Dżem smażymy w ten sposób przez dwie godziny, następnie zestawiamy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny.
Następnego dnia garnek z dżemem ponownie stawiamy na ogniu.
Wanilię kroimy na pół i wydłubujemy z nich ziarenka i wrzucamy do dżemu. Dodajemy również same przekrojone laski. Ja dodałam również esencję waniliową.
Dżem smażymy do momentu, aż zgęstnieje - u mnie zajęło to około półtorej godziny.
Gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez 5 minut. Słoiki wyjmujemy, stawiamy do góry dnem pod kocem i czekamy, aż dżem w ten sposób ostygnie.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2014/09/dzem-gruszkowy-z-wanilia-bez-cukru.html