ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: przetwory cz. 5 brzoskwinie

Moja Kuchnia: przetwory cz. 5 brzoskwinie

nazwa

Wykonanie

Jak co weekend zabrałam się za słoiczkowanie lata.
Tym razem padło na brzoskwinie w syropie waniliowym.
A to dlatego, że na targu były piękne, dojrzałe i czerwoniutkie polskie brzoskwinki po 3zł za kilogram. Grzechem byłoby nie skorzystać.
Proporcje:
1 kg brzoskwiń/moreli
1 szkl wody
25 dag cukru
3-4 laski wanilii
Owoce sparzamy, pestkujemy i obieramy ze skórki. Układamy ścisło w słoikach. Z wody cukru i wanilii robimy syrop. Zalewamy nim poukładane owoce, zakręcamy i pasteryzujemy 20-30 minut. A potem delektujemy się nimi np z dodatkiem lodów albo w sałatce owocowej.
Tą samą metodą zrobiłam gruszki.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2010/08/przetwory-cz-5-brzoskwinie.html