ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: wielkanocne przepisy - schabik

Moja Kuchnia: wielkanocne przepisy - schabik

nazwa

Wykonanie

Ponawiam również przepis na pieczony schabik z Bożego Narodzenia, bo na stałe zagościł on w świątecznym menu.
1,5 kg schabu bez kości
250 g suszonych moreli i śliwek kalifornijskich
sól
2 kawałki kory cynamonu
3 gwiazdki anyżu
4 goździki
2 małe papryczki chilli
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3/4 szklanki miodu
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Przez środek schabu wydrążamy otwór (ale nie na wylot), który faszerujemy owocami. Mięso solimy i odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, chilli, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy miód, przez chwilę go odparowujemy i obsmażamy w tym schab. Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu z przyprawami dolewamy wino i gotujemy 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 140°C i pieczemy około godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/04/wielkanocne-przepisy-schabik.html