Wykonanie
Ponawiam również przepis na pieczony schabik z Bożego Narodzenia, bo na stałe zagościł on w świątecznym menu.
1,5 kg
schabu bez kości250 g
suszonych moreli i
śliwek kalifornijskich
sól2 kawałki kory
cynamonu3 gwiazdki
anyżu4
goździki2 małe
papryczki chilli3
listki laurowe4 ziarna
ziela angielskiego3/4 szklanki
miodu3/4 szklanki czerwonego
wytrawnego winaPrzez środek
schabu wydrążamy otwór (ale nie na wylot), który faszerujemy
owocami.
Mięso solimy i odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy
cynamon,
anyż,
goździki,
chilli,
liść laurowy i
ziele angielskie. Dodajemy
miód, przez chwilę go odparowujemy i obsmażamy w tym
schab.
Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni
miodu z
przyprawami dolewamy
wino i gotujemy 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z
mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 140°C i pieczemy około godziny, co jakiś czas polewając
mięso sosem.