ßßß Cookit - przepis na Schab z figami

Schab z figami

nazwa

Wykonanie

piątek, 30 Grudzień 2011, autor: blue_megi, 7 Komentarzy »
Słodko – pikantny, z chrupiącą skórką, pachnący korzennymi przyprawami i prosto z piekarnika. Według przepisu Adama Chrząstowskiego, z Kuchni (12/2010)
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
250 g suszonych fig
2 małe papryczki chili
sól
2 kawałki kory cynamonu
3 gwiazdki anyżu
4 goździki
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3/4 szklanki miodu
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Przez środek schabu wydrążamy otwór (nie na wylot), który faszerujemy figami. Mięso solimy i odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, chili, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy miód, przez chwilę go odparowujemy i obsmażamy w tym schab. Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu z przyprawami dolewamy wino i gotujemy przez 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy około godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem.
Do przygotowania schabu polecam przyprawy Kamis z linii Specialite . Ręcznie pakowane i w pełni naturalnej formie nadają wyjątkowego aromatu nie tylko świątecznej pieczeni
Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/wieprzowina/schab-z-figami