Wykonanie
piątek, 30 Grudzień 2011, autor: blue_megi, 7 Komentarzy »Słodko – pikantny, z chrupiącą skórką, pachnący
korzennymi przyprawami i prosto z piekarnika. Według przepisu Adama Chrząstowskiego, z Kuchni (12/2010)Składniki:1,5 kg
schabu bez kości250 g suszonych fig2 małe
papryczki chilisól2 kawałki kory
cynamonu3 gwiazdki
anyżu4
goździki3
listki laurowe4 ziarna
ziela angielskiego3/4 szklanki
miodu3/4 szklanki czerwonego
wytrawnego winaPrzez środek
schabu wydrążamy otwór (nie na wylot), który faszerujemy
figami.
Mięso solimy i odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy
cynamon,
anyż,
goździki,
chili,
liść laurowy i
ziele angielskie. Dodajemy
miód, przez chwilę go odparowujemy i obsmażamy w tym
schab.
Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni
miodu z
przyprawami dolewamy
wino i gotujemy przez 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z
mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy około godziny, co jakiś czas polewając
mięso sosem.Do przygotowania
schabu polecam
przyprawy Kamis z linii Specialite . Ręcznie pakowane i w pełni naturalnej formie nadają wyjątkowego aromatu nie tylko świątecznej pieczeniSmacznego