U nas robi się kiełbaskę w kilku wersjach.6-8 kawałków białej kiełbasy2/3 szklanki żurawinowej konfitury3-4 łyżki chrzanu2 łyżki olejuKiełbaski należy nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Wyjmujemy, studzimy i smarujemy olejem. Wkładamy do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy kiełbaski aż się lekko zarumienią. Robimy żurawinową glazurę, czyli mieszamy żurawinę z chrzanem i smarujemy nią zrumienioną kiełbaskę i pieczemy 10 minut, przewracamy kiełbaskę smarujemy druga stronę i znowu pieczemy 10 minut. Wcinamy na ciepło ale i zimna jest pycha.Biala kiełbasa w miodziePostępujemy tak jak przy kiełbasce z żurawiną tylko glazurę żurawinowo-chrzanową zastępujemy miodem wymieszanym z ostra musztardą.Biała kiełbasa tradycyjnaKiełbaskę nakłuwamy, podgotowujemy jak w przepisie pierwszym, przekładamy do naczynia, smarujemy olejem i pieczemy. Jednocześnie podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka. Jak trochę zmięknie dorzucamy do kiełbaski i trochę razem pieczemy.