Wykonanie
Wczoraj nawiedził nas kataklizm
wodny. Ogłosili że awaria i
wody niet do 13. No i do tego momentu było ok,
woda się po 13 pojawiła jak zapowiadali ale..... o 21 ogłosili że niezdatna do picia aż nie nabierze koloru właściwego! 8 godzin zajęło im ogłoszenie tego!! a to że przez te 8h wszyscy ją pili, jedli obiad itp to już nikogo nie obeszło... zgroza jakaś... dobrze że akurat dla Bąbla
woda była specjalnie zostawiona z tej "przedawaryjnej", no ale wykąpać go wieczorem się nie udało bo
woda miała kolor
herbaty. A co dziwniejsze.... w ciągu dnia miała kolor normalny dopiero pod wieczór zaherbaciła.....Zrobiłam wczoraj na kolację zapiekaneczkę ziemniaczano-
cukiniowo-
bakłażanową z
mozzarellą i
tymiankiem. Pycha , palce lizać :):)
Ingrediencje:* kilka ziemniaczków (ja zostawiam ze skórką tylko myje, ale można obrać)*
cukinia*
bakłażan* kulka
mozzarelli* trochę tartego
żółtego sera ale nie jest konieczny*
sól i
tymianekJak robimy:Ziemniaczki myjemy/obieramy kroimy na cieniuteńkie plasterki, tak samo kroimy
cukinie i
bakłażana (ja go nie
sole i nie odsączam, po prostu kroje na plasterki), ścieramy
żółty ser i kroimy na plasterki
mozzarellę.Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę
oleju na dno i układamy warstwowo na zakładkę patrząc od dołu ->
ziemniaki -
sól -
cukinia -
tymianek -
ser żółty -
ziemniaki -
sól -
bakłażan -
tymianek -
ser żółty -
ziemniaki -
sól -
mozzarella (lub do wyczerpania wszystkich plasterków). Tak ułożone skrapiam od wierzchu
olejem (z
oliwą wychodzi gorsze). Wstawiamy do piekarnika najpierw na maxymalną temperaturę na jakieś 20 minut a
potem zmniejszam temperaturę do 100 stopni i tak jeszcze dochodzi kolejne 20 minut lub do miękkości :)Smacznego!