ßßß Cookit - przepis na kotlet schabowy bez smażenia w panierce z mąki z amarantusa

kotlet schabowy bez smażenia w panierce z mąki z amarantusa

nazwa

Wykonanie

Odchudzona wersja tradycyjnego schaboszczaka dopasowana dla mamy z cukrzycą ciążową. Nie wymaga smażenia i nie zawiera mąki pszennej. Dzięki mące amarantusowej panierka jest chrupiąca i ma lekko orzechowy smak.
Składniki na dwie porcje. U mnie dziś na obiad z fasolką szparagową i kaszą Quinoa.
Składniki:
łyżeczka oliwy z oliwek: 5g
jajko:60g
2 kotlety z chudego schabu 160g
szczypta pieprzu: 2g
szczypta soli: 2g
Sposób przygotowania:
Schab rozbijamy lekko dłonią i posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy widelcem. Panierujemy kotlety w mące, jajku i jeszcze raz w mace. Papier do pieczenia smarujemy odrobiną oliwy. Układamy kotleta i zapiekamy 15 minut w 180 C, delikatnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.
1 porcja - 130 g
Wartość energetyczna:
240 kcal
Białko:
25 g
Węglowodany:
10 g
Tłuszcz:
12 g
Źródło:http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/08/kotlet-schabowy-bez-smazenia-w-panierce.html