Wykonanie
Odchudzona wersja tradycyjnego schaboszczaka dopasowana dla mamy z cukrzycą ciążową. Nie wymaga smażenia i nie zawiera
mąki pszennej. Dzięki
mące amarantusowej panierka jest chrupiąca i ma lekko
orzechowy smak.Składniki na dwie porcje. U mnie dziś na obiad z
fasolką szparagową i
kaszą Quinoa.Składniki:łyżeczka
oliwy z oliwek: 5g
jajko:60g2 kotlety z chudego
schabu 160gszczypta
pieprzu: 2gszczypta
soli: 2gSposób przygotowania:
Schab rozbijamy lekko dłonią i posypujemy z obu stron
solą i
pieprzem.
Jajko roztrzepujemy widelcem. Panierujemy kotlety w
mące,
jajku i jeszcze raz w mace. Papier do pieczenia smarujemy odrobiną
oliwy. Układamy kotleta i zapiekamy 15 minut w 180 C, delikatnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.
1 porcja - 130 gWartość energetyczna:240 kcal
Białko:25 gWęglowodany:10 gTłuszcz:12 g