ßßß Cookit - przepis na Wegańska szarlotka bez mąki i cukru, czyli zdrowe ciacho po raz drugi

Wegańska szarlotka bez mąki i cukru, czyli zdrowe ciacho po raz drugi

nazwa

Wykonanie

Po aromatycznym cieście marchewkowym czas na kolejną część serii pt."słodycze, którymi możemy zajadać się bez wyrzutów sumienia". Dzisiaj pora na najprostsze a zarazem najpyszniejsze ciasto: SZARLOTKĘ.
Jesień w pełni, a cóż może bardziej kojarzyć się z jesienią niż zapach jabłek z cynamonem? Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto, szczególnie w wykonaniu babci, która jest niekwestionowaną królową przyrządzania wszelkich kulinarnych pyszności. Nie sposób się im oprzeć i często nawet moja silna wola, o której mam bardzo dobre zdanie, okazuj się zbyt słaba. Oczywiście od czasu do czasu, bez wyrzutów sumienia powinniśmy pozwolić sobie na takie rarytasy, jednak babciną szarlotkę możemy równie dobrze przygotować w zdrowszy sposób i sięgać po nią zdecydowanie częściej bez poczucia winy i przejmowania się pustymi kaloriami.
Cały sekret znów tkwi w zamiennikach. W tej szarlotce nie znajdziecie ani grama mąki czy też białego cukru. Zamiast nich są tu zdrowe tłuszcze pochodzące z ziaren słonecznika, sezamu i orzechów arachidowych oraz wyłącznie naturalne cukry z rodzynek. I naprawdę niczego więcej nie trzeba do pełni szczęścia i smaku! Na dodatek ta wersja nie wymaga pieczenia, a przyrządzenie jej to zaledwie kilka prostych kroków.
Do wykonania spodu ciasta użyłam niezwykle aromatycznej mieszanki od firmy Ziarenkowo. Skład pasuje idealnie do całości, jeśli jednak nie jesteście jej posiadaczami, możecie zrobić podobny miks samodzielnie. Wszystkie potrzebne do tego składniki zostały wypisane.
Jeden kawałek- około 65g- to 180kcal w tym 5,5g białka, 10,8g tłuszczu, 15,5g węglowodanów oraz 3,8g błonnika . Dodam tylko, że poprzestanie na jednej porcji to rzecz praktycznie niemożliwa. Aromat orzechów w połączeniu z musem jabłkowym to istny RAJ dla kubków smakowych- nie sposób się oprzeć.
SKŁADNIKI NA FORMĘ O ŚREDNICY 20CM:
100g rodzynek
140g mieszanki ziaren Cynamonowy Raj(do nabycia tutaj)- prażony słonecznik, orzeszki ziemne, sezam, cynamon, kardamon, goździki
40g orzeszków ziemnych bez soli
245g jabłka- obranego i pozbawionego gniazd nasiennych
cynamon
imbir
PRZYGOTOWANIE:
Rodzynki namoczyć przez kilka godzin w wodzie
Do blendera wsypać mieszankę ziaren, orzeszki ziemne i dokładnie odsączone z wody rodzynki, a następnie zblendować na jednolitą masę
Przygotowaną masą wyłożyć spód foremki zostawiając nieco wyższy i grubszy brzeg i schłodzić w lodówce
Jabłka pokroić na drobne kawałki, zalać niewielką ilością wody i prażyć na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmiękną
Po tym czasie odlać wodę, dodać cynamon i imbir i mieszać, aby się nie przypaliło
Jabłka zdjąć z ognia i wystudzić
Jabłkowy mus wyłożyć na przygotowany wcześniej spód i ponownie chłodzić w lodówce- najlepiej przez całą noc
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2014/10/weganska-szarlotka-bez-maki-i-cukru.html