Wykonanie
Wiele
razy wspomniałam już o korzyściach płynących z jedzenia ryb. Nasi
wodni przyjaciele to
między innymi nieocenione źródło łatwo przyswajalnego
białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzisiaj do tej pokaźnej listy zalet dopiszę następną istotną cechę- szybkość przygotowania, popartą odpowiednim przepisem.
Eksperymenty kulinarne i bardziej skomplikowane dania zazwyczaj zostawiam sobie na weekendy, kiedy to mam więcej wolnego czasu, natomiast w tygodniu mój grafik jest dosyć napięty, więc często stawiam na proste i SZYBKIE w przygotowaniu potrawy. Uwielbiane przeze mnie
ryby właśnie do takich się zaliczają. Przyrządzenie ich w piekarniku czy na parze to kwestia 20 minut, a efekt jest przepyszny!Dzisiaj traf padł na
pstrąga, który w połączeniu z lekką, kolorową i nieco improwizowaną
sałatką był smacznym i bardzo sycącym obiadem. Z racji tego, że był to naprawdę posiłek "na szybko" pomijam dzisiaj wartości kaloryczne, ale mam nadzieję, że sam smak w tym przypadku wystarczy;)
SKŁADNIKI:150g filetu z
pstrągakoperek suszony lub świeży
sól czosnkowa
pieprzplaster
cytrynyodrobina
soku z cytrynyPRZYGOTOWANIE:
Rybę kładziemy na dużym kawałku folii aluminiowejSkrapiamy
sokiem z cytryny, posypujemy
przyprawamiNa wierzch kładziemy plaster
cytryny i zawijamy
rybę w zgrabną paczuszkęPieczemy przez 15-20 minut w 180°CPodczas gdy nasz
pstrąg piecze się możemy przygotować do niego
sałatkę. Moja, BARDZO improwizowana składała się z
kukurydzy oraz
fasoli konserwowej,
pomidora,
ogórka,
natki pietruszki,
soli i
pieprzu- prosto ismacznie.I takim oto sposobem mamy zdrowy obiad w niecałe pół godziny- kolejny dowód na to, że nawet w pośpiechu nie jesteśmy skazani na fast foody- to tylko i wyłącznie kwestia wyboru!;)