ßßß
Składniki:4 ugotowane na twardo jajkałyżka posiekanego koperku2 czubate łyżeczki serka z ziołami typu almette4 suszone pomidorysól, pieprz do smakuPrzygotowanie:całość umieszczamy w rozdrabniaczu (bądź traktujemy blenderem) i rozdrabniamy na gładką masęprzyprawiamy solą i pieprzempodajemy na chlebie, najlepiej z dodatkiem warzyw
Przyznam, że pierwszy raz robiłam tak gładką masę z jajek, zawsze czuć było kawałki jajek, tym razem zrobiłam coś nowego, ale już wiem, że kiedyś to powtórzę.Masa jajeczna nadaje się zarówno na kanapkę, jak i nadzienie, np. wędzonego łososia - tam jednak do podkręcenia smaku polecam dodać nieco chrzanu, znakomicie wpłynie na smak łososia. Taką masą możemy też nadziać plasterki szynki, wystarczy zwinąć je jak roladki - będą wyglądały smakowicie i bardzo ładnie. Podobnie możemy masę włożyć na łódeczki z cykorii lub nałożyć na grillowaną cukinię i zwinąć w ruloniki.
Jak widzicie zastosowań jest wiele, a to tylko kilka pierwszych, o których pomyślałam, polecam kombinowanie! W kuchni nie może być nudno :)Smacznego!