Wykonanie
Nigdy nie interesowały mnie krótkie filmiki kulinarne pokazujące, jak przygotować daną potrawę.Do czasu.Dzięki Zuzance odkryłam kanały na youtube pokazujące, jak przygotować tradycyjne japońskie potrawy.Pierwszy wybór padł na okonomiyaki.Okonomiyaki w wolnym tłumaczeniu oznacza "smaż, co lubisz".Tradycyjnie wykonywany z
kapusty, w mojej wersji-z
cukinii, bez glutenu.Łatwe, szybkie, ale przede wszystkim-pyszne!

/ Gluten-free Japanese okonomiyaki zucchini pancake(scroll down to see a recipe in English)Składniki:300 g
cukinii, pokrojonej w cieniutkie plasterki1/2 pęczka
cebuli dymki2-3 plasterki
szynki4
jajkasól i
pieprzolej do smażenia
majonezSos:2 łyżki
ketchupułyżka
sosu sojowegołyżka
mioduPrzygotowanie:Posiekać
cebulę i pokroić
szynkę w paski. Usmażyć
szynkę na patelni, dodać
cebulę i
cukinię. Gotować do zmięknięcia. Wyłączyć gaz i zostawić do ostudzenia.
Cukinię podzielić na dwie części, dodać 2
jajka do każdej części. Doprawić
solą i
pieprzem i dobrze wymieszać. Rozgrzać
olej na patelni. Ciasto przełożyć na patelnię, uformować w okrągły kształt. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Odwrócić, przykryć i gotować przez kolejne 3 minuty. W międzyczasie przygotować sos-
keczup wymieszać z
sosem sojowym i
miodem. Rozprowadzić sos na placku i udekorować
majonezem.

Ingredients:300 g zucchini, cut into
thin slices1/2 bunch of spring onions2-3 slices of ham4 eggssalt and peppercooking oilmayonnaiseSauce:2 tbsps
ketchup1 tbsp soy sauce1 tbsp honeyPreparation:Chop the onions and cut ham into strips. Fry ham on the frying pan and add onions and zucchini. Cook until they are wilted. Stop the heat and cool. Divide the zucchini into two portions and add 2 eggs to each. Season with salt and pepper and mix well. Heat cooking oil in a frying pan. Spread the batter in a circular shape. Cover and cook on low for 3 minutes. Flip it over, cover and cook for the next 3 minutes.
Serve on a
plate. Prepare the sauce-mix
ketchup with soy sauce and honey. Spread sauce on a pancake and decorate with mayonnaise.