ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy japoński placek okonomiyaki z cukinii

Bezglutenowy japoński placek okonomiyaki z cukinii

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie interesowały mnie krótkie filmiki kulinarne pokazujące, jak przygotować daną potrawę.
Do czasu.
Dzięki Zuzance odkryłam kanały na youtube pokazujące, jak przygotować tradycyjne japońskie potrawy.
Pierwszy wybór padł na okonomiyaki.
Okonomiyaki w wolnym tłumaczeniu oznacza "smaż, co lubisz".
Tradycyjnie wykonywany z kapusty, w mojej wersji-z cukinii, bez glutenu.
Łatwe, szybkie, ale przede wszystkim-pyszne!
/ Gluten-free Japanese okonomiyaki zucchini pancake
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
300 g cukinii, pokrojonej w cieniutkie plasterki
1/2 pęczka cebuli dymki
2-3 plasterki szynki
4 jajka
sól i pieprz
olej do smażenia
majonez
Sos:
2 łyżki ketchupu
łyżka sosu sojowego
łyżka miodu
Przygotowanie:
Posiekać cebulę i pokroić szynkę w paski. Usmażyć szynkę na patelni, dodać cebulę i cukinię. Gotować do zmięknięcia. Wyłączyć gaz i zostawić do ostudzenia. Cukinię podzielić na dwie części, dodać 2 jajka do każdej części. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Rozgrzać olej na patelni. Ciasto przełożyć na patelnię, uformować w okrągły kształt. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Odwrócić, przykryć i gotować przez kolejne 3 minuty. W międzyczasie przygotować sos-keczup wymieszać z sosem sojowym i miodem. Rozprowadzić sos na placku i udekorować majonezem.
Ingredients:
300 g zucchini, cut into thin slices
1/2 bunch of spring onions
2-3 slices of ham
4 eggs
salt and pepper
cooking oil
mayonnaise
Sauce:
2 tbsps ketchup
1 tbsp soy sauce
1 tbsp honey
Preparation:
Chop the onions and cut ham into strips. Fry ham on the frying pan and add onions and zucchini. Cook until they are wilted. Stop the heat and cool. Divide the zucchini into two portions and add 2 eggs to each. Season with salt and pepper and mix well. Heat cooking oil in a frying pan. Spread the batter in a circular shape. Cover and cook on low for 3 minutes. Flip it over, cover and cook for the next 3 minutes. Serve on a plate. Prepare the sauce-mix ketchup with soy sauce and honey. Spread sauce on a pancake and decorate with mayonnaise.
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/07/bezglutenowy-japonski-placek.html