Wykonanie
Święta, święta i po świętach, a nawet już po nowym roku. Przez to wszystko się nieco rozleniwiłam.Wielki noworoczny powrót z pysznym sernikiem! Polecam każdemu łasuchowi :)Szczęśliwego nowego roku i... do roboty!
Składniki:Ciasto:1,5 szklanki
mąki1 szklanka
cukru3 łyżki
kakaokostka
margaryny4
jajacukier waniliowy2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg
białego sera z kubełka4
jaja1/2 kostki
margaryny1 szklanka
cukruopakowanie budyniu
waniliowegoPrzygotowanie:Masa serowa:
Żółtka oddzielić od
białek,
białka ubić na sztywną pianę. Do
żółtek dodać
cukier,
budyń oraz
masło i utrzeć wszystko w puch. Następnie, mieszając, dodawać stopniowo
ser. Na koniec dodać pianę z
białek i delikatnie wymieszać.Ciasto:
Margarynę,
kakao,
cukier i
cukier waniliowy podlać 5 łyżkami
wody i gotować ok. 5 min (do powstania gładkiej masy), ostudzić. Oddzielić
żółtka od
białek,
białka ubić.
Potem dodać do masy
kakaowej 4
żółtka,
mąkę,
proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać pianę z
białek i znów wymieszać.Formę o wymiarach 24x28 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto, a na nim masę
serową. Piec ok. 60 min. w temp. 190 stopni (z termoobiegiem 170 stopni). Ciasto wyrośnie, popęka i lekko opadnie.
Niewątpliwą zaletą sernika jest to, że długo zachowuje świeżość.
Ser idealnie komponuje się z 'murzynkowym'
spodem. Świetnie smakuje posypany
cukrem pudrem.Z przepisu wychodzi 25 porcji sernika, każda po ok. 280 kcalSmacznego!