ßßß Cookit - przepis na Falowany kakaowy sernik

Falowany kakaowy sernik

nazwa

Wykonanie

Święta, święta i po świętach, a nawet już po nowym roku. Przez to wszystko się nieco rozleniwiłam.
Wielki noworoczny powrót z pysznym sernikiem! Polecam każdemu łasuchowi :)
Szczęśliwego nowego roku i... do roboty!
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
kostka margaryny
4 jaja
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg białego sera z kubełka
4 jaja
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
opakowanie budyniu waniliowego
Przygotowanie:
Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier, budyń oraz masło i utrzeć wszystko w puch. Następnie, mieszając, dodawać stopniowo ser. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto: Margarynę, kakao, cukier i cukier waniliowy podlać 5 łyżkami wody i gotować ok. 5 min (do powstania gładkiej masy), ostudzić. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić. Potem dodać do masy kakaowej 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i znów wymieszać.
Formę o wymiarach 24x28 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto, a na nim masę serową. Piec ok. 60 min. w temp. 190 stopni (z termoobiegiem 170 stopni). Ciasto wyrośnie, popęka i lekko opadnie.
Niewątpliwą zaletą sernika jest to, że długo zachowuje świeżość. Ser idealnie komponuje się z 'murzynkowym' spodem. Świetnie smakuje posypany cukrem pudrem.
Z przepisu wychodzi 25 porcji sernika, każda po ok. 280 kcal
Smacznego!
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/01/falowany-kakaowy-sernik.html