Wykonanie
Kolejny przepis oparty na przepisie Adama Piekarza .
Bułki smakują lepiej niż sklepowe, a przede wszystkim wiemy, co jemy. Wisienką na torcie jest satysfakcja z własnoręcznego wykonania tych bułeczek :)
Składniki:100g zakwasu żytniego (hydracja 100%)70g
mąki żytniej razowa typ 200030g
mąki pszennej typ 185040g
płatków owsiane10g lnu mielonego10g świeżych
drożdże150g
wody300g
mąki pszennej typ 650łyżeczka
soliłyżka
oleju rzepakowego100g
maślanki na posypkę:
płatki owsiane i
słoneczniktrochę kleiku z
mąki żytniej i
wodyPrzygotowanie:Faza 1Rozprowadzić
drożdże na wodzie, dodać zakwas, dokładnie wymieszać. Dodać
płatki owsiane, len,
mąkę żytnią i pszenną typ 1850. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny.Faza 2Do powstałego zaczynu dodać
maślankę,
sól i
mąkę pszenną typ 650, wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Następnie dodać
olej i mieszać przez kolejne 3 minuty. Ciasto rozłożyć równomiernie w dużej formie wysmarowanej
olejem (u mnie 30x26 cm), przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1-1,5 godziny.Faza 3Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony
mąką blat, obracając formę do góry dnem. Podzielić nożem ciasto na 16 części (najpierw na 4,
potem każdą cząstkę ponownie na 4), posmarować kleikiem i posypać
płatkami i pestkami. Przełożyć na blachę wysmarowaną
olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wypiekać 5 minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskać
wodą.
Najlepsze drugie śniadanie - kanapka z takiej bułeczki z
jajkiem sadzonym,
musztardą,
pomidorem i
papryką... Pyszne, zdrowe i sycące na długo. Jedna ma ok. 130 kcalSmacznego!
Panissimo / Bread & Companatico