ßßß Cookit - przepis na Bułki fitness z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi

Bułki fitness z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis oparty na przepisie Adama Piekarza . Bułki smakują lepiej niż sklepowe, a przede wszystkim wiemy, co jemy. Wisienką na torcie jest satysfakcja z własnoręcznego wykonania tych bułeczek :)
Składniki:
100g zakwasu żytniego (hydracja 100%)
70g mąki żytniej razowa typ 2000
30g mąki pszennej typ 1850
40g płatków owsiane
10g lnu mielonego
10g świeżych drożdże
150g wody
300g mąki pszennej typ 650
łyżeczka soli
łyżka oleju rzepakowego
100g maślanki na posypkę: płatki owsiane i słonecznik
trochę kleiku z mąki żytniej i wody
Przygotowanie:
Faza 1
Rozprowadzić drożdże na wodzie, dodać zakwas, dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane, len, mąkę żytnią i pszenną typ 1850. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny.
Faza 2
Do powstałego zaczynu dodać maślankę, sól i mąkę pszenną typ 650, wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Następnie dodać olej i mieszać przez kolejne 3 minuty. Ciasto rozłożyć równomiernie w dużej formie wysmarowanej olejem (u mnie 30x26 cm), przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1-1,5 godziny.
Faza 3
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, obracając formę do góry dnem. Podzielić nożem ciasto na 16 części (najpierw na 4, potem każdą cząstkę ponownie na 4), posmarować kleikiem i posypać płatkami i pestkami. Przełożyć na blachę wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wypiekać 5 minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskać wodą.
Najlepsze drugie śniadanie - kanapka z takiej bułeczki z jajkiem sadzonym, musztardą, pomidorem i papryką... Pyszne, zdrowe i sycące na długo. Jedna ma ok. 130 kcal
Smacznego!
Panissimo / Bread & Companatico
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/01/buki-fitness-z-siemieniem-lnianym-i.html