Wykonanie
Kajam się. Tak, ostatnio też się
kajałam, ale teraz
kajam się dużo bardziej, bo też i na dłużej zniknęłam z blogosfery i absolutnie nic mnie nie tłumaczy, zatem pozostaje mi jedynie przeprosić, obiecać poprawę i słowa dotrzymać :)Dziś będzie szybko. Idealne danie na te dni, kiedy trzeba upichcić coś dobrego i pożywnego, by nabrać energii na resztę dnia, a czasu mamy bardzo niewiele.
Pieczarki to wyjątkowo wdzięczny temat - są smaczne, łatwo dostępne, niedrogie i komponują się ze wszystkim. Można ich użyć do zapiekanek (zarówno takich, jak i tego typu), doskonale komponują się z
mięsem, zwłaszcza drobiowym, a pomysłów na ich wykorzystanie można naliczyć całą masę :)Dzisiejszy pomysł to mała wariacja na temat tego przepisu, przydatna w sytuacji, w której nie mamy w domu
kurczaka, a do tego staramy się eliminować z diety niechciane kalorie, w tym przypadku
śmietanę.
Makaron można zastąpić
kaszą, też będzie pysznie :) Ja użyłam znanego nam już
makaronu tagliolini - jest fajny, czerwony, pikantny, lekko
pomidorowy i bardzo mi smakuje :)Składniki:- ok. 250-300 g
makaronu- 0,5 kg
pieczarek- 3 małe
cebule- 40 g startego
twardego sera (najlepiej
ostrego)- duża garść
natki pietruszki-
olej do smażenia-
czosnek granulowany- szczypta
rozmarynu-
sól,
pieprzNa początku wstawiamy
wodę na
makaron. Teraz bierzemy w łapki nóż i zaczynamy krojenie -
pieczarki obieramy i kroimy jak mamy ochotę, ja zrobiłam taką koślawą kostkę, dość dużą, bo jak wiadomo
pieczarki i tak się
kurczą podczas smażenia. Z
cebulą jest tak samo - u mnie były piórka.
Ser trzemy,
natkę siekamy i jesteśmy już gotowi do działania ;)
Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju i wrzucamy
cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy
pieczarki. Doprawiamy
czosnkiem granulowanym, szczyptą
rozmarynu, dość sporą ilością
soli i jeszcze większą
pieprzu (chyba, że nie chcecie, by było pikantne :D).
Gdy
pieczarki będą usmażone dodajemy doń
pietruszkę i ok. 3/4
sera (reszta zostanie do posypania).
Teraz pozostaje wrzucić do całości
makaron, wymieszać wszystko razem i zajadać ;) Prawda, że szybkie? Podajemy posypane pozostałym
serem.Smacznego!