Wykonanie
Potrawa bardzo prosta i nieziemsko smaczna. Dobór
mięsa jest dowolny, ważne by była to surowa
wołowina ;) Można kupić kawałek
łopatki i zmielić, można użyć mielonego wołowego ze sklepu, czy też w ostateczności nawet gotowego
mięsa nazywanego tatarem, choć wiadomo, że tracimy wtedy na jakości. Bogatsi używają
polędwicy wołowej ;)Składniki:- 200 g
mięsa wołowego- 1
cebula- 2
ogórki konserwowe- 1
żółtko- 1 łyżka
oleju /
oliwy-
sól,
pieprzA przygotowanie?
Banalne - wystarczy do drobno zmielonego
mięsa dodać
olej, przyprawić
solą i
pieprzem, a następnie uformować w ładne kółko z dziurką w środku. Do wygładzania najlepiej użyć dużego, płaskiego noża, wtedy nasz tatar będzie się ładnie prezentował :) Następnie musimy sparzyć
jajko, oblewając je wrzątkiem - to uchroni nas przed salmonellą. Gdy będzie już sparzone, oddzielamy
żółtko od
białka i to pierwsze umieszczamy w zagłębieniu
mięsa. Pozostaje już tylko pokroić
cebulę i
ogórki w kostkę (jej wielkość zależy od Waszych indywidualnych upodobań), położyć je na talerzu wokół
mięska i gotowe :) Całość posypać można jeszcze odrobiną
pieprzu by ładnie wyglądało ;)Metod jedzenia jest wiele. Ja osobiście najbardziej lubię, gdy wszystko jest wymieszane i podane na kromeczkach z
bułki, o tak:
Smacznego!