Wykonanie
...czyli to samo, tylko inaczej :) Ostatnio pokazywałam Wam klasyczne aglio e
olio, dziś będzie mała modyfikacja w postaci
papryczki jalapeno i
suszonych pomidorów w
oleju.Składniki:- 200 g
makaronu(u mnie tym razem tagliatelle)- ok. 50 ml
oleju z
pomidorów- dwa ząbki
czosnku- 4
suszone pomidory-
papryczka jalapeno (ilość według uznania)- tarty
ser do posypania-
bazylia,
oreganoZasadniczo przygotowanie tej wersji aglio e
olio nie różni się zbyt wiele od poprzedniej. Ważne jest użycie
oleju, w którym siedziały wcześniej
suszone pomidory - u mnie oryginalnie ten
olej był z
ziołami - bo
daje to mnóstwo smaku, a przecież to o niego tu chodzi :)
Makaron gotujemy al dente, a w tym czasie na patelni ląduje nasz
pomidorowy olej wraz ze szczyptą
bazylii i
oregano.
Gdy się zagrzeje, wrzucamy na patelnię przeciśnięty przez praskę
czosnek, oraz pokrojone w dość grubą kostkę
pomidory oraz drobno posiekaną papryczkę.
Gdy wszystko razem ładnie się podsmaży, wrzucamy na patelnię odcedzony
makaron, dokładnie mieszamy i można wykładać :) Gotową potrawę posypujemy tartym
serem.Smacznego!