Wykonanie
Zrobienie prawdziwego sosu bolognese to nie taka prosta sprawa - potrzebujemy
trzech godzin czasu,
marchewki,
selera,
wina... Tania też w
sumie nie jest. Dziś zrobimy zatem wersję najprostszą, najszybszą i najtańszą, a pyszną ;) Ten sos od lat jest moim daniem popisowym, jeśli mam być szczera, to była to chyba pierwsza rzecz, jaką nauczyłam się gotować w ogóle, poza
wodą na
herbatę :DRada: w sezonie zawsze używajmy świeżych
pomidorów, nadają one idealną konsystencję sosu i są po prostu smaczniejsze od takich z puszki. Poza sezonem tylko puszkowe, za normalne przepłacimy, a i tak nie będą smaczne.Składniki:- 500g dowolnego
mięsa mielonego- paczka
makaronu spaghetti- dwie duże
cebule- sześć
pomidorów (lub jedna puszka krojonych)- nieco tłuszczu do smażenia- 1-2 łyżeczki
przecieru pomidorowego-
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano,
zioła prowansalskie-
żółty ser do posypania
Przygotowanie naszego obiadu jest bardzo szybkie i proste, zaczynamy więc od postawienia
wody na
makaron. Można zrobić to już w trakcie przygotowań, bo najczęściej jest kilka minut różnicy pomiędzy gotowością
makaronu i sosu, ale nie stanowi to jakiegoś wielkiego problemu.
Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.
Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej
mięso i czekamy, aż się usmaży. Na tym etapie przyprawiamy całość
solą (lub
vegetą, jak kto lubi) i
pieprzem. Podczas gdy
mięsko z
cebulą się smażą, musimy sparzyć
pomidory i obrać je ze skóry, a następnie pokroić w kostkę. Może być to zrobione byle jak, bo i tak kawałki
pomidora się rozpadną ;) Jeśli
pomidory mamy w puszce, to odpada nam nieco roboty, ale i tracimy na efekcie końcowym, coś za coś. Kiedy mięcho jest usmażone, wrzucamy doń
pomidory i trzymamy to wszystko razem tak długo, aż nie puści wystarczająco dużo soku (ok. 10-15 minut).
Jak widać, sos zrobił nam się sam :) Teraz
pora na
zioła, których dodać musimy dużo i ostateczne doprawianie. Jeśli sos nie będzie dość gęsty, dodajemy trochę
przecieru pomidorowego. Podajemy oczywiście z
makaronem, całość posypujemy
żółtym serem i suszoną
bazylią.Smacznego!