ßßß Cookit - przepis na Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek)

Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Chlebek z cieciorki z dodatkiem suszonych pomidorów i kolendry. Wreszcie mam dobre zastosowanie dla mąki z ciecierzycy :) Mam też już pomysł na następny, z dodatkiem przecieru pomidorowego i oliwek.
Uwaga bezglutenowcy!
Niektóre dostępne w handlu mąki z ciecierzycy są zanieczyszczone glutenem - sprawdźcie raport z analizy na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Składniki:
mąka z ciecierzycy 2 szklanki
skrobia ziemniaczana 1,5 szklanki
(lub kukurydziana albo tapioka)
drożdże instant 1 torebka (7g)
olej 3 łyżki
woda lub mleko sojowe 2 szklanki
siemię lniane mielone 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
suszone pomidory w płatkach
kolendra mielona 3 łyżki
1/2 łyżeczki
natka pietruszki
pestki słonecznika (niekoniecznie) 1 łyżeczka
1/2 szklanki
Przygotowanie:
Mąkę z ciecierzycy zalać ciepłą wodą (lub mlekiem roślinnym) i odstawić na 30 minut do spęcznienia. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto (w razie potrzeby dolać wody - konsystencja powinna być gęsta ale lejąca). Pozostawić w ciepłym miejscu (najlepiej około 30 stopni) do wyrośnięcia na 40 minut - do jednej godziny.
Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/12/chleb-z-ciecierzycy-bez-glutenu-mleka-i.html