Chlebek z cieciorki z dodatkiem suszonych pomidorów i kolendry. Wreszcie mam dobre zastosowanie dla mąki z ciecierzycy :) Mam też już pomysł na następny, z dodatkiem przecieru pomidorowego i oliwek.Uwaga bezglutenowcy!Niektóre dostępne w handlu mąki z ciecierzycy są zanieczyszczone glutenem - sprawdźcie raport z analizy na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie BezglutenowejSkładniki:mąka z ciecierzycy 2 szklankiskrobia ziemniaczana 1,5 szklanki(lub kukurydziana albo tapioka)drożdże instant 1 torebka (7g)olej 3 łyżkiwoda lub mleko sojowe 2 szklankisiemię lniane mielone 3 łyżkisól 1 łyżeczkasuszone pomidory w płatkachkolendra mielona 3 łyżki1/2 łyżeczkinatka pietruszkipestki słonecznika (niekoniecznie) 1 łyżeczka1/2 szklankiPrzygotowanie:Mąkę z ciecierzycy zalać ciepłą wodą (lub mlekiem roślinnym) i odstawić na 30 minut do spęcznienia. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto (w razie potrzeby dolać wody - konsystencja powinna być gęsta ale lejąca). Pozostawić w ciepłym miejscu (najlepiej około 30 stopni) do wyrośnięcia na 40 minut - do jednej godziny.Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.