ßßß Cookit - przepis na Indyk w sosie grzybowym z orzechami (bez glutenu, mleka i jajek)

Indyk w sosie grzybowym z orzechami (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Sos inspirowany klasycznym chińskim sosem grzybowym, z drobnymi modyfikacjami ;) Zamiast orzechów ziemnych użyłam mniej alergizujących nerkowców, a zamiast grzybów shitake - podgrzybków i borowików.
Składniki:
filet z indyka 500 g
cebula 2 szt
grzyby około 500 g
olej około 4 łyżki
orzechy nerkowca lub piniowe 1/4 szklanki
sól, pieprz, kolendra mielona do smaku
skrobia kukurydziana lub inna 2 łyżeczki
sos sojowy bezglutenowy (niekoniecznie) 1 łyżka
Przygotowanie:
Orzechy zalać gorącą wodą i pozostawić aby trochę zmiękły. Grzyby pokroić na plasterki, usmażyć razem z posiekaną cebulą. Mięso pokroić w drobną kostkę lub paski, można zamarynować w sosie sojowym, następnie podsmażyć na oleju. Indyka, cebulę i grzyby zalać wodą, dodać przyprawy i gotować aż mięso będzie miękkie. Orzechy zmiksować w blenderze, dodać do sosu. Skrobię rozprowadzić w małej ilości zimnej wody, dolać do sosu i gotować do zgęstnienia.
Serwować z makaronem z fasoli mung, soi lub tapioki, można posypać sezamem.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/09/indyk-w-sosie-grzybowym-z-orzechami-bez.html