Wykonanie
Ten rodzaj
mięsa uwielbiam, smażony, pieczony, gotowany w sosie maczany, czy też grillowany. W każdej możliwej postaci jest dla mnie smaczny i pochłaniam go z ogromnym apetytem. Niestety z domowników tylko ja zajadam się karczkiem, więc stosunkowo rzadko go robię, właściwie wtedy gdy w domu bywam sama. Dzisiejsza propozycja to taki spontan, byłam w sklepie i nie mogłam się oprzeć, żal było nie brać karczku, tak ładnie się prezentował ;)
Składniki:400g karczku ( 200na porcje)500g
grzybów (u mnie mrożone podgrzybki)2 duże
cebuleolej do smażenia(karczek)łyżka
masła do smażenia (
cebula plus
grzyby)
sól,
pieprz,
pieprz młotkowany z
kolendrą do smaku
Przygotowanie:Karczek przyprawiamy
solą i
pieprzem.Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki
oleju, po chwili kładziemy plastry karczku, obsmażamy z obu stron po około
siedem minut.W
między czasie jeśli macie mrożone
grzyby, jak ja przelewamy
wodą, odsączamy przekładamy na rozgrzaną patelnię( drugą bez karczku) gdy
woda odparuje, dodajemy
masło i pokrojoną w kostkę
cebule, dodajemy przypraży,
sól,
pieprz,
pieprz młotkowany z
kolendrą.Smażymy dosłownie kilka minut, aby
cebula się zeszkliła.
Grzyby z
cebulą przekładamy do karczku, zalewamy
wodą lub
bulionem, tyle aby przykryło
mięso, dusimy około 30 - 40 minut.Redukujemy sos.Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja podałam z
kaszą gryczana, którą ostatnio "odkryłam" i często stosuję ja jako element składowy obiadu ;)