ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa dla alergika (bez glutenu, mleka, jajek)

Zupa ogórkowa dla alergika (bez glutenu, mleka, jajek)

nazwa

Wykonanie

Składniki:
kiszone ogórki 400 g
ziemniaki 1 kg
marchew kilka szt.
seler (niekoniecznie)1 kawałek
bezglutenowa kiełbasa 200 g
(lub ugotowany filet z indyka)
płatki ryżowe lub kleik ryżowy 0,5 szklanki
sól, ziele angielskie, liść laurowy kilka szt.
koperek
mleko (sojowe, ryżowe lub inne)
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę. Zalać wodą, posolić, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Następnie dodać pokrojoną na ćwierć-plasterki kiełbasę, płatki ryżowe i starte na tarce ogórki. Gotować kilka minut aż płatki ryżowe zmiękną. Na talerzu posypać koperkiem, zabielić mlekiem.
Jeśli gotujemy zupę dla małych dzieci, to zamiast kiełbasy dodajemy ugotowany filet z indyka, ogórki przed starciem obieramy ze skórki, a do zagęszczenia zupy możemy użyć kaszki z chleba świętojańskiego i ryżu typu Sinlac.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/06/zupa-ogorkowa-dla-alergika-bez-glutenu.html