ßßß Cookit - przepis na Ubić białka.

Ubić białka.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(masa serowa)
60 dag sera
6 żółtek
6 białek
20 dag cukru pudru
½ kostki margaryny
opakowanie waniliowego budyniu
aromat pomarańczowy
(masa makowa)
25 dag maku
4 żółtka
4 białka
20 dag pudru
4 łyżki mąki
½ łyżki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Przygotowanie:
(masa serowa)
Utrzeć żółtka z cukrem do białości.
Ubić białka i wstawić je do lodówki.
Utrzeć margarynę razem z serem, następnie dodawać po łyżce masy żółtkowej. Na koniec wsypać budyń, wmieszać delikatnie ubite białko oraz aromat.
(masa makowa)
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Delikatnie wmieszać mak, po czym dodać ubite białko, aromat i mąkę.
Układać partiami na papierze do pieczenia w blasze. W dowolnej konfiguracji, byle na zmianę, żeby zrobić łaty. Piec początkowo w 160 st. C, pod koniec zwiększyć temperaturę do 180 st. C. Piec około 70 minut.
Nie, nie będę Was pytać o postanowienia. Dlatego, że uważam, że jeśli chcecie coś zrobić, chcecie zacząć coś robić, chcecie przestać coś robić... po prostu to zróbcie. Nowy Rok niewiele Wam w tym pomoże, jeśli zwyczajnie po ludzku nie będzie chcieli tego dokonać:)
Nie będę również pisać tutaj żadnych podsumowań, ponieważ blog nie wydaje mi się odpowiednim ku temu miejscem.
Od tego mój swój prywatny tajemny pamiętnik-dziennik-whatever.
Było - minęło.
Zastanawiam się co z nim zrobić. Z tym moim nieodłącznym terminarzem spotkań, godzin, zajęć, pracy.. I wiecie co? Chyba go spalę. Wyrzucenie go tak po prostu nie wchodzi w rachubę... a spalenie jest takie... mistyczne!:)
Źródło:http://dziendobryagatko.blogspot.com/2013/12/vol-337-sernikomakowiec-mojej.html