Wykonanie
Pierogi leniwie, czy kluski leniwie. Jak zwał tak zwał, nazwa smaku nie zmienia. Są pyszne i puszyste. Ulubione danie chyba wszystkich, także dzieci. Nie trzeba lepić tradycyjnych pierogów z nadzieniem, bo
twaróg jest już wymieszany z resztą składników, dlatego są leniwie. Ich przygotowanie nie jest, ani trudne, ani czasochłonne. Ja podałam kluski ze
śmietana,
cukrem i
cynamonem. Można również podawać obsmażone w
bułce tartej i
maśle.
Składniki:- 250g
twarogu półtłustego,- 1
jajko,- ok. 8g
cukru waniliowego,- 1/2 szklanki
mąki,+- 1/2 szklanki
śmietany,-
cynamon do smaku,-
cukier do smaku,
Twaróg zmielić lub rozgnieść dokładnie widelcem.
Białko ubić na sztywno. Do
twarogu dodać
żółtko,
mąkę,
cukier waniliowy i ubitą pianę z
białka Im mniej
mąki dosypiemy, tym lepiej, więc ciasto może się lepić. Ciasto wyłożyć na posypaną
mąką deskę. Podzielić na równe części uformować wałeczki, lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać kawałki. Kluski leniwe wrzucać partiami do wrzącej
wody, wyciagnąć natychmiast po wypływnięciu na wierzch.Polać
śmietaną, posypać
cukrem i
cynamonem.
Smacznego,
Kasia ; )