ßßß Cookit - przepis na Pierogi leniwe - kluski leniwe ze śmietaną i cynamonem

Pierogi leniwe - kluski leniwe ze śmietaną i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Pierogi leniwie, czy kluski leniwie. Jak zwał tak zwał, nazwa smaku nie zmienia. Są pyszne i puszyste. Ulubione danie chyba wszystkich, także dzieci. Nie trzeba lepić tradycyjnych pierogów z nadzieniem, bo twaróg jest już wymieszany z resztą składników, dlatego są leniwie. Ich przygotowanie nie jest, ani trudne, ani czasochłonne. Ja podałam kluski ze śmietana, cukrem i cynamonem. Można również podawać obsmażone w bułce tartej i maśle.
Składniki:
- 250g twarogu półtłustego,
- 1 jajko,
- ok. 8g cukru waniliowego,
- 1/2 szklanki mąki,
+
- 1/2 szklanki śmietany,
- cynamon do smaku,
- cukier do smaku,
Twaróg zmielić lub rozgnieść dokładnie widelcem. Białko ubić na sztywno. Do twarogu dodać żółtko, mąkę, cukier waniliowy i ubitą pianę z białka Im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej, więc ciasto może się lepić. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę. Podzielić na równe części uformować wałeczki, lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać kawałki. Kluski leniwe wrzucać partiami do wrzącej wody, wyciagnąć natychmiast po wypływnięciu na wierzch.
Polać śmietaną, posypać cukrem i cynamonem.
Smacznego, Kasia ; )
Źródło:http://katarzynagotuje.blogspot.com/2013/06/pierogi-leniwie-kluski-leniwe-ze.html