Wykonanie
Postanowiłam, że przed wyjazdem z Anglii upiekę jeszcze coś wielkanocnego.I tak oto powstały wielkanocne babeczki.Przepis na 12 babeczek(na bazie tych: http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-cytrynowe ):Składniki:- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 115 g
masła- 3/4 szklanki
cukru- 2 duże
jaja- skórka starta z 2
cytryn- 1 łyżka
soku z cytryny- pół szklanki
śmietany 12% (aczkolwiek ja z braku innej użyłam słodką 30%)Przygotowanie:1.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i odstawić.2.
Masło utrzeć z
cukrem.3. Dodawać
jajka jedno po drugim, po każdym dobrze mieszając.4. Dodać skórkę i
sok z cytryny i dobrze zmiksować.5. Dodać
mąkę z proszkiem i
śmietanę i wymieszać drewnianą szpatułką do połączenia składników.6. Nakładać do foremek na babeczki/muffinki w 3/4 wysokości.7. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.Dekoracja:-
czekoladowe jajeczka w cukrowej skorupce- kolorowy
lukier plastyczny (ready to roll icing)-
lukier zrobiony z bardzo sporej ilości
cukru pudru, paru łyżek gorącej
wody i
soku z cytryny (proporcji nie znam, gdyż co chwilę musiałam
lukier dorabiać)- narzędzia do dekoracji: wycinaczki do listków i motyli.Każdą babeczkę polałam lukrem (babeczki cały czas były w foremkach).Żółty
lukier plastyczny starłam na tarce i zrobiłam gniazdka na
czekoladowe jajeczka.Do tego listki i motylki wycięte z lukru plastycznego i jest ;)
Babeczki są.A to jeszcze nie koniec...