ßßß Cookit - przepis na Babka makowo-kokosowa

Babka makowo-kokosowa

nazwa

Wykonanie

składniki
* 250 g maku
* 200 g miękkiego masła lub margaryny
* 300 g cukru
* 1 opakowanie cukru wanilinowego
* sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
* 6 jajek
* 100 g mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 białka
* 120 g wiórków kokosowych
Sposób wykonania
Mak zmielić (lub kupić już zmielony mak) na sucho. Masło (1 łyżkę odłożyć) utrzeć , dolać 20 dag cukru, cukier wanilinowy, skórkę cytrynową i jajka, ucierać, aż do powstania jednolitego kremu.
Mąkę (1 łyżeczkę odłożyć) z proszkiem do pieczenia i makiem wymieszać z kremem. Formę keksową o długości 25 cm natłuścić i oprószyć mąką. Następnie ciasto przełożyć do formy i wygładzić jego powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min w temp. 175 stopni
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dosypując cukier. Dodać wiórki kokosowe i sok cytrynowy.
Ciasto makowe wyjąć z piekarnika. Powierzchnię ciasta naciąć wzdłuż na głębokość 3 cm, przykryć pianą kokosową jeszcze na 40 min.
Beata Z
Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/09/babka-makowo-kokosowa.html