Przepis na MusakePrzepis na bardzo smaczny i szybki do zrobienia obiad dla całej rodziny. Musaka, jest daniem bardzo popularnym w Grecji oraz w krajach bałkańskich, składa się z mielonego mięsa, bakłażanów i sosu pomidorowego.Składniki:600g mięsa mielonego wołowego2 duże bakłażany2 cebule14 czarnych oliwek4 ząbki czosnku4 łyżki olejuszklanka soku pomidorowego2 łyżki koncentratu pomidorowego2 szklanki mleka3 jajka3 łyżki startego sera (użyłem gouda)sól i pieprzgałka muszkatołowaPiekarnik nastawiamy na 200 stopni C (góra-dół). Cebulę trzeba obrać i posiekać w drobną kostkę. Podsmażamy ją na 2 łyzkach rozgrzanego oleju. Po chwili dodajemy mięso i smażymy razem jakieś 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlewamy sok i dusimy pod przykryciem przez jakieś 20 minut.W tym czasie bakłażany myjemy i kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przelewamy je wodą i osączamy suchą ściereczką. Do uduszonego mięsa dodajemy koncentrat, sól i pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojone na pół oliwki, wszystko dokładnie mieszamy.Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i układamy na zmianę warstwy bakłażana i mięsa. Całość zalewamy mlekiem roztrzepanym z jajkiem i serem, doprawionym solą i gałką muszkatołową. Pieczemy 30 minut. Możemy podawać z sałatą lub same.Smacznego!