ßßß Cookit - przepis na Musaka z mieloną wołowiną

Musaka z mieloną wołowiną

nazwa

Wykonanie

Przepis na Musake
Przepis na bardzo smaczny i szybki do zrobienia obiad dla całej rodziny. Musaka, jest daniem bardzo popularnym w Grecji oraz w krajach bałkańskich, składa się z mielonego mięsa, bakłażanów i sosu pomidorowego.
Składniki:
600g mięsa mielonego wołowego
2 duże bakłażany
2 cebule
14 czarnych oliwek
4 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
szklanka soku pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki mleka
3 jajka
3 łyżki startego sera (użyłem gouda)
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C (góra-dół). Cebulę trzeba obrać i posiekać w drobną kostkę. Podsmażamy ją na 2 łyzkach rozgrzanego oleju. Po chwili dodajemy mięso i smażymy razem jakieś 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlewamy sok i dusimy pod przykryciem przez jakieś 20 minut.
W tym czasie bakłażany myjemy i kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przelewamy je wodą i osączamy suchą ściereczką. Do uduszonego mięsa dodajemy koncentrat, sól i pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojone na pół oliwki, wszystko dokładnie mieszamy.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i układamy na zmianę warstwy bakłażana i mięsa. Całość zalewamy mlekiem roztrzepanym z jajkiem i serem, doprawionym solą i gałką muszkatołową. Pieczemy 30 minut. Możemy podawać z sałatą lub same.
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/11/musaka-z-mielona-woowina.html