Wykonanie
Francuska kuchnia idealnie sprawdza się na uroczystych przyjęciach, czy proszonych obiadach. Jest dużo bardziej elegancka i wykwintna niż włoska. Wielu osobą wydaje się ona jednak zbyt pracochłonna i trudna. Nic bardziej mylnego. Oczywiście są danie, które wymagają wyjątkowych umiejętności i lat praktyki, ale są też takie, które może przyrządzić amator. Do takich potraw zalicza się zupa cebulowa, zapiekana pod
ciastem francuskim. W tym wypadku jednak polecamy ciasto ze sklepu, bo przygotowanie
ciasta francuskiego jest dość pracochłonne. Czytajcie uważnie etykietki, by kupić ciasto, które jest przygotowane tylko z podstawowych składników, a nie chemicznych ulepszaczy. My polecamy to od Bliklego. Taka zupa
zrobi wrażenie i będzie idealnym początkiem eleganckiej kolacji.
Porcja na 12 osóbSkładniki:- 1,5 litra
bulionu warzywnego (Przepis znajdziecie tutaj)- 10
cebul-2 łyżki
octu balsamicznego-
sól-
masło (3-4 łyżki)-
oliwaSposób przygotowania:1. Przygotowujemy tradycyjny
bulion.2.
Cebule obieramy i kroimy w
pióra. (Aby nie zalewać się łzami przy krojeniu pamiętajmy, aby nie odkrajać końcówki
cebuli, aż do końca krojenia. Naprawdę działa!)3. W garnku roztapiamy
masło z odrobina
oliwy. Wrzucamy
cebulę i dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu ok. 40 min. Pamiętajcie o mieszaniu, aby nie przypalić
cebuli. Ma być miękka, nie chrupiąca.4. Do miękkiej
cebuli wlewamy
bulion. Wszystko zagotowujemy.5. Następnie, aby zupa miała charakterystyczny słodkawy smak, dodajemy 2 łyżki
octu balsamicznego. Ewentualnie przyprawiamy odrobiną
soli do smaku. Gotujemy jeszcze 10 min, a na koniec miksujemy.6. Tak przygotowaną zupę przelewamy do bulionówek i przykrywamy kwadratami z
francuskiego ciasta.7. Bulionówki układamy na dużej blasze i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni.8. Pieczemy, aż ciasto nie będzie złociste i chrupiące.
Smacznego!