ßßß Cookit - przepis na Elegancka zupa na przyjęcia, czyli zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Elegancka zupa na przyjęcia, czyli zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Francuska kuchnia idealnie sprawdza się na uroczystych przyjęciach, czy proszonych obiadach. Jest dużo bardziej elegancka i wykwintna niż włoska. Wielu osobą wydaje się ona jednak zbyt pracochłonna i trudna. Nic bardziej mylnego. Oczywiście są danie, które wymagają wyjątkowych umiejętności i lat praktyki, ale są też takie, które może przyrządzić amator. Do takich potraw zalicza się zupa cebulowa, zapiekana pod ciastem francuskim. W tym wypadku jednak polecamy ciasto ze sklepu, bo przygotowanie ciasta francuskiego jest dość pracochłonne. Czytajcie uważnie etykietki, by kupić ciasto, które jest przygotowane tylko z podstawowych składników, a nie chemicznych ulepszaczy. My polecamy to od Bliklego. Taka zupa zrobi wrażenie i będzie idealnym początkiem eleganckiej kolacji.
Porcja na 12 osób
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego (Przepis znajdziecie tutaj)
- 10 cebul
-2 łyżki octu balsamicznego
- sól
- masło (3-4 łyżki)
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy tradycyjny bulion.
2. Cebule obieramy i kroimy w pióra. (Aby nie zalewać się łzami przy krojeniu pamiętajmy, aby nie odkrajać końcówki cebuli, aż do końca krojenia. Naprawdę działa!)
3. W garnku roztapiamy masło z odrobina oliwy. Wrzucamy cebulę i dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu ok. 40 min. Pamiętajcie o mieszaniu, aby nie przypalić cebuli. Ma być miękka, nie chrupiąca.
4. Do miękkiej cebuli wlewamy bulion. Wszystko zagotowujemy.
5. Następnie, aby zupa miała charakterystyczny słodkawy smak, dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego. Ewentualnie przyprawiamy odrobiną soli do smaku. Gotujemy jeszcze 10 min, a na koniec miksujemy.
6. Tak przygotowaną zupę przelewamy do bulionówek i przykrywamy kwadratami z francuskiego ciasta.
7. Bulionówki układamy na dużej blasze i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni.
8. Pieczemy, aż ciasto nie będzie złociste i chrupiące.
Smacznego!
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2014/05/elegancka-zupa-na-przyjecia-czyli-zupa.html