Wykonanie
            Francuska kuchnia idealnie sprawdza się na uroczystych przyjęciach, czy proszonych obiadach. Jest dużo bardziej elegancka i wykwintna niż włoska. Wielu osobą wydaje się ona jednak zbyt pracochłonna i trudna. Nic bardziej mylnego. Oczywiście są danie, które wymagają wyjątkowych umiejętności i lat praktyki, ale są też takie, które może przyrządzić amator. Do takich potraw zalicza się zupa cebulowa, zapiekana pod 
ciastem francuskim. W tym wypadku jednak polecamy ciasto ze sklepu, bo przygotowanie 
ciasta francuskiego jest dość pracochłonne. Czytajcie uważnie etykietki, by kupić ciasto, które jest przygotowane tylko z podstawowych składników, a nie chemicznych ulepszaczy. My polecamy to od Bliklego. Taka zupa 
zrobi wrażenie i będzie idealnym początkiem eleganckiej kolacji.

Porcja na 12 osóbSkładniki:- 1,5 litra 
bulionu warzywnego (Przepis znajdziecie tutaj)- 10 
cebul-2 łyżki 
octu balsamicznego- 
sól- 
masło (3-4 łyżki)- 
oliwaSposób przygotowania:1. Przygotowujemy tradycyjny 
bulion.2. 
Cebule obieramy i kroimy w 
pióra. (Aby nie zalewać się łzami przy krojeniu pamiętajmy, aby nie odkrajać końcówki 
cebuli, aż do końca krojenia. Naprawdę działa!)3. W garnku roztapiamy 
masło z odrobina 
oliwy. Wrzucamy 
cebulę i dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu ok. 40 min. Pamiętajcie o mieszaniu, aby nie przypalić 
cebuli. Ma być miękka, nie chrupiąca.4. Do miękkiej 
cebuli wlewamy 
bulion. Wszystko zagotowujemy.5. Następnie, aby zupa miała charakterystyczny słodkawy smak, dodajemy 2 łyżki 
octu balsamicznego. Ewentualnie przyprawiamy odrobiną 
soli do smaku. Gotujemy jeszcze 10 min, a na koniec miksujemy.6. Tak przygotowaną zupę przelewamy do bulionówek i przykrywamy kwadratami z 
francuskiego ciasta.7. Bulionówki układamy na dużej blasze i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni.8. Pieczemy, aż ciasto nie będzie złociste i chrupiące.

Smacznego!