Wykonanie
Gdy miałam 6 lat pierwszy raz byłam we Francji. Wszystko co wtedy zobaczyłam było dla mnie niesamowite i interesujące, ale najbardziej w pamięci zapadła mi jedna z ostatnich kolacji, które tam jedliśmy. Podano nam przepyszną zupę, ten słodkawy smak
cebuli tam mnie zauroczył, że chciałam dokładkę, a muszę przyznać, że w tamtych czasach byłam raczej niejadkiem :-) Niestety w restauracji nie
mieli już więcej zupy, a ja od tamtego czasu ciągle poszukiwałam tego smaku. Wypróbowałam wiele przepisów na zupę
cebulową ,ale żaden nie był nawet namiastką oryginału. Do czasu aż kupiłam książkę Sophie Dahl i znalazłam jej przepis na francuską zupę
cebulową .To było to!!!Dzisiaj chciałam podzielić się z
wami tym przepisem i zachęcić do ugotowania własnej zupy cebulowej. Jest to idealny posiłek na zimne i ponure dni, bo doskonale rozgrzewa i wprawia w dobry nastrój.
Składniki:- 1,5 litra
bulionu warzywnego (może też być wołowy lub drobiowy)- 4-5
cebul-2 łyżki
octu balsamicznego-
sól-
masło (3-4 łyżki)
-
oliwaSposób przygotowania:1. Przygotowujemy tradycyjny
bulion (patrz. Przepis na krem z
groszku) lub kupujemy gotowy.2.
Cebule obieramy i kroimy w
pióra. (Aby nie zalewać się łzami przy krojeniu pamiętajmy, aby nie odkrajać końcówki
cebuli, aż do końca krojenia. Naprawdę działa!)
3. W garnku roztapiamy
masło z odrobina
oliwy. Wrzucamy
cebulę i dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu ok. 40 min. Pamiętajcie o mieszaniu, aby nie przypalić
cebuli. Ma być miękka, nie chrupiąca.4. Do miękkiej
cebuli wlewamy
bulion. Wszystko zagotowujemy.5. Następnie, aby zupa miała charakterystyczny słodkawy smak, dodajemy 2 łyżki
octu balsamicznego. Ewentualnie przyprawiamy odrobiną
soli do smaku.6. Gotujemy jeszcze 10 min. Możemy zmiksować lub podawać z pływającym kawałkami
cebuli.7. Podajemy z serowymi grzankami.
Smacznego!