Wykonanie
Dzisiaj postanowiłam się z
Wami podzielić kolejnym przepisem na
rybę z frytkami. Wiem, wiem nie jest to żaden odkrywczy, ani nowatorski przepis, ale danie to smakuje wyśmienicie. Być może dostrzeżecie tutaj odrobinę analogi do wcześniejszych przepisów, ale jednak warto przygotować to danie w całości:) Zachęcam Was serdecznie! Niedługo możecie się spodziewać kolejnego przepisu na
łososia, ale tym razem w zupełnie innej postaci:) Ciekawi?
Porcja dla 1 osobySkładniki:-kawałek
łososia-1 średni
ziemniak-duża garść
rukoli-6
pomidorków koktajlowych-3 plasterki
cytryny-1 łyżeczka
musztardy miodowej-1 łyżeczka
miodu-
sól i
pieprz ziołowy-
olej z pestek
winogronSposób przygotowania:1. Przygotowujemy
sałatkę: w misce łączymy
rukolę, przekrojone na połówki
pomidorki koktajlowe. Przygotowujemy
sos sałatkowy: łączymy 1 łyżeczkę
musztardy, sok z 2 plasterków
cytryny, 1 łyżeczkę
miodu, 1 łyżkę
oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy.
Sałatkę polewamy sosem tuż przed samym podaniem.1. Płat
łososia pozbawiamy ości, o ile nie zostały usunięte jeszcze w sklepie. Przyprawiamy z dwóch stron
solą i
pieprzem ziołowym. Obtaczamy z dwóch stron w
mące.3. Obieramy
ziemniaki, kroimy je w grubą kostkę (tak jak na zdjęciu), obgotowujemy przez ok. 15 minut i po tym czasie dokładnie odparowujemy
ziemniaka, w
miedzy czasie rozgrzewamy patelnię z
olejem do smażenia. Na rozgrzany
olej wrzucamy
ziemniaki i smażymy przez ok. 8-10 minut.
Potem solimy do smaku.4. Teraz przechodzimy do smażenia:
rybę smażymy na rozgrzanym
oleju. Musimy pamiętać aby smażyć ją na niewielkim ogniu, ze wszystkich stron aby zdołała dojść. Łączny czas smażenia to od 7 do 10 minut. Na drugiej patelni w tym samym czasie smażymy frytki.5. Podajemy wszystko razem na talerzu, dodatkowo do
ryby należy podać plastry
cytryny.Smacznego!