Wykonanie
Niedziela dzień, w który możemy pozwolić sobie na przygotowanie bardziej ambitnego menu i rozkoszować się powolnym gotowaniem, nie patrząc na zegarek. Tym razem proponujemy danie wszystkim dobrze znane i tak naprawdę łatwe w przygotowanie. Przy czym jest to jedna ze zdrowszych propozycji na niedzielny obiad i zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Zapraszamy do wypróbowania tego przepisu!
SałatkaSkładniki sałatki:- karbowana
sałata-
pomidory-
sos sałatkowySposób przygotowanie:1. Myjemy i rwiemy
sałatę na drobne kawałeczki. Następnie kroimy
pomidorki.2. Wszystko polewamy wcześniej przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. (Pamiętajcie, żeby polewać tuż przed podaniem inaczej
sałata oklapnie.
Sos sałatkowySkładniki:- półtora łyżki
miodu- trzy plasterki
cytryny- półtora łyżki
musztardy miodowej- 5 łyżek
oliwy z oliwekSposób przygotowania:1. Mieszamy ze sobą: półtora łyżki
miodu, sok z
trzech plasterków
cytryny, półtora łyżki
musztardy miodowej lub delikatesowej (nigdy nie używajcie ostrych typów
musztardy) i 5 łyżek
oliwy z oliwek lub pestek
winogron.2. Wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolity płynPieczone
ziemniakiSposób przygotowania:1.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.2. Odcedzamy je i odparowujemy.3. Przekładamy na blachę do pieczenia, przyprawiamy:
solą,
pieprzem,
curry,
papryką słodką. Do smaku można też polać
oliwą z oliwek.4. Pieczemy około 45 min w temp. 220 stopni. Po 30-35 min zmieniamy ustawienia na termo obieg.
Pamiętajcie żeby
ziemniaki wkładać do rozgrzanego piekarnika i nie trzymać ich długo na zewnątrz po ugotowaniu i po upieczeniu bo odębieją i będą niesmaczne!SzaszłykiSkładniki:-
pierś z kurczaka- pół
papryki czerwonej- pół
papryki zielonej- połowa
cukinii- pół
bakłażana-6
pieczarek-
cebula- 5 plasterków
boczku (grubych)
Sposób przygotowania:1.
Pierś z kurczaka dzielimy na sznycle i każdy z nich przyprawiamy szczyptą
soli,
pieprzu,
Carry oraz
papryki słodkiej. Następnie kroimy na kwadraty około 2 ×2 cm.2. Warzywa kroimy tak by było wygodnie wkłuwać je na patyczki.3.
Boczek też kroimy na takie kawałki jak
kurczaka.4.Następnie na patyczkach tworzymy różnorakie kompozycje.5. Już nabite szaszłyki oprószamy
mąką i smażymy na wolnym ogniu, na patelni przez około 20 minut.
6. Wszystko nakładamy na talerze i podajemy.Smacznego!