Wykonanie
Czas przygotowania: 30minPorcja na 2 osobyTan przepis jest wariacją na temat przepisu pochodzącego z programu 30 minut Jamiego na
dorsza pod pierzynką. Danie to można przygotować dosłownie w 30 minut, włącznie z pieczeniem.
Potrzebne składniki:- filet z
pstrąga- 140 gram
pomidorów suszonych- 15 listków
Bazyli- półbagietka-1/3
cytryny- pół
papryczki chili- 1/3 łyżeczki
rozmarynu-
pieprz-
sól-
parmezan lub gouda- 4 łyżki
oliwy- 3 ząbki
czosnkuSposób przygotowania:1. Do melaksera wkładamy
bagietkę, 2 ząbki
czosnku, łyżkę
oliwy z oliwek i
rozmaryn. Wszystko mielimy. Przekładamy do miski
2. Do niemytego malaksera wkładamy:
pomidory suszone,
bazylie,
chilli,
parmezan, ząbek
czosnku. Do tego wlewamy wyciśnięty
sok z cytryny. Znowu wszystko dokładnie milelimy do uzyskania pasty pomidorowej.
3. Na blasze do pieczenia wylewamy resztę
oliwy, dosypujemy
sól i
pieprz. W tym wszystkim dwustronnie obtaczamy
rybę. Wkładamy ją na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
4. Po 10 minutach wyjmuję
rybę, rozsmarowujemy na niej pastę
pomidorową, a następnie posypujemy rozrobioną wcześniej
bagietką. Pieczemy kolejne 10 minut.5. Wyjmujemy z piecyka i podajemy.
Smacznego!