ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pod pierzynką z chleba i pasty z pomidorów suszonych

Pstrąg pod pierzynką z chleba i pasty z pomidorów suszonych

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: 30min
Porcja na 2 osoby
Tan przepis jest wariacją na temat przepisu pochodzącego z programu 30 minut Jamiego na dorsza pod pierzynką. Danie to można przygotować dosłownie w 30 minut, włącznie z pieczeniem.
Potrzebne składniki:
- filet z pstrąga
- 140 gram pomidorów suszonych
- 15 listków Bazyli
- półbagietka
-1/3 cytryny
- pół papryczki chili
- 1/3 łyżeczki rozmarynu
- pieprz
- sól
- parmezan lub gouda
- 4 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Do melaksera wkładamy bagietkę, 2 ząbki czosnku, łyżkę oliwy z oliwek i rozmaryn. Wszystko mielimy. Przekładamy do miski
2. Do niemytego malaksera wkładamy: pomidory suszone, bazylie, chilli, parmezan, ząbek czosnku. Do tego wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Znowu wszystko dokładnie milelimy do uzyskania pasty pomidorowej.
3. Na blasze do pieczenia wylewamy resztę oliwy, dosypujemy sól i pieprz. W tym wszystkim dwustronnie obtaczamy rybę. Wkładamy ją na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
4. Po 10 minutach wyjmuję rybę, rozsmarowujemy na niej pastę pomidorową, a następnie posypujemy rozrobioną wcześniej bagietką. Pieczemy kolejne 10 minut.
5. Wyjmujemy z piecyka i podajemy.
Smacznego!
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/03/pstrag-pod-pierzynka-z-chleba-i-pasty-z.html