Wykonanie
Potrawa piątkowa, zdrowa, idealna na budowanie masy. Mięciutki
makaron idealnie współgra z aromatycznym
tuńczykiem i
oliwkami. Chrupiąca warstwa
parmezanu dopełnia harmonii smaku.Składniki na ok. 4-5 porcji:jeden
brokuł300g
makaronupuszka
tuńczyka100g zielonych
oliwekziołowy serek topiony150g
śmietanysólpieprzoreganoparmezanoliwa do wysmarowania naczynia
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy na "al dente" w wodzie z łyżeczką
sody (dzięki sodzie
brokuł nie
traci koloru).
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Śmietanę podgrzewamy delikatnie na małym ogniu, dodajemy
serek i mieszamy aż się rozpuści. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
oregano.
Oliwki kroimy na ćwiartki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą, Wrzucamy
makaron,
brokuł, polewamy sosem i mieszamy. Na górę posypujemy
oliwkami, następnie
tuńczykiem,
potem cienką warstwą
parmezanu. Zapiekamy ok. 20 minut.Wykładamy na talerze i dodatkowo posypujemy
parmezanem.