Wykonanie
Składniki:Ciasto na pierogi:35 dag
mąki3
jajkasólFarsz:25 dag
szpinaku (może być mrożony)25 dag
sera ricotta5 dag startego
parmezanu1
jajkopieprz i
sólDodatkowo:
masło,
śmietana do polaniaFarsz: Liście
szpinaku umyć, przełożyć do garnka, najlepiej podlać je małą ilością
wody i gotować, aż zwiędną. Następnie wyłożyć je z
wody, dokładnie odsączyć, można wyłożyć je dodatkowo na ściereczkę, która wchłonie jej nadmiar. Drobno posiekać.
Szpinak wrzucić do miski, połączyć z
ricottą,
jajkiem, przyprawić i dokładnie wymieszać.Ciasto: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wygniatać przez ok. 10-15 minut. Cisto podsypać
mąką i cienko rozwałkować. W cieście, w moim przypadku, szklanką o większej średnicy niż tradycyjna odgniatam koła i nadziewam farszem, sklejam, dodatkowo końcówką widelca delikatnie przygniatam brzegi. Gotowe pierożki wrzucić do wrzącej i osolonej
wody. Gotować ok 8 minut.Pierogi można podawać z roztopionym
masłem,
śmietaną.Smacznego!