Wykonanie
Składniki:
Grzyby suszone1
Bułka2
Jajkasól pieprzProporcje:
Grzybów objętościowo około 1/2 reklamówki jednorazowej, można zmieszać je z
pieczarkami by zwiększyć objętość.Przygotowanie:
Grzyby suszone zalewamy zimną
woda i pozostawiamy do następnego dnia. Na drugi dzień dokładnie odsączamy je od
wody ( NIE WYLEWAMY JEJ ) mielimy w maszynce na dużych oczkach ( można bardzo drobno pokroić ) dodajemy
jaja,
bułkę namoczoną w wodzie i dokładnie odciśniętą oraz
przyprawy.Składniki dokładnie mieszamy ( jeśli za słabo odcisnęliśmy
grzyby czy
bułkę i masa jest zbyt plynna można dodać
bułki tartej )Kotlety formujemy i smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem identycznie jak klasyczne kotlety mielone.Do tych kotletów idealnie pasuje
sos grzybowy przygotowany z
wody w której moczyły się wcześniej
grzyby.
Wodę grzybową doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy
solą i
pieprzem ( dla leniwych
kostką rosołową - w tym przypadku nie dodajemy
soli )
Wywar zagęszczamy
mąką rozprowadzaną w zimnej wodzie, by nie powstały grudki. Można dodać
śmietanę ale wtedy sos straci swój intensywny ciemny kolor.