ßßß
Czas przygotowania: 30 minPorcja : cały talerz kanapekSkładniki :grzyby suszone (podgrzybki, borowiki szlachetne, maślaki ) 2 - 5 szttwaróg ok 200gśmietana 18% 2 łyżki stołowemasło 3 łyżkisól, pieprz, natka pietruszkiPrzygotowanie :Grzyby należy ugotować w małej ilości wody, po czym pokroić je w drobne kawałki.Do wysokiego pojemnika wsypujemy grzyby, twaróg, śmietanę oraz roztopione masło.Dodajemy sól, pieprz. Mieszamy blenderem do uzyskania masy. Sprawdzamy smak, posypujemy natką i układamy na małej misce do lodówki. Gdy masa się schłodzi (i lekko stężeje) smarujemy pieczywo.Serek smakuje dobrze z kiszonym ogórkiem, wędzoną szynką, cebulą.Dodatkowym składnikiem może być także zielony pieprz, łosoś, gotowane jajko.Może stanowić bazę do wszelkich kanapek.