ßßß
Składniki:· - 250g maki· - 150g cukru· - 150g masła (zimne )· - 1 jajko· - szczypta soli· - 1 Laski wanilii· - ½ łyżeczki gałki muszkatolowej· - ½ łyżeczki Szczypta cynamonu· - 1 łyżeczka proszku do pieczenia· - ½ łyżeczka mleka· - 4 łyżeczki kakaoNa stolnice przesiać make z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, wanilie, gałkę muszkatołowa, sol i cynamon. Wszystko wymieszać. W środek wbijamy jajko i dodajemy zimne pokrojone masło. Wszystkie składniki łączymy siekając nożem. Następnie wyrabiamy szybko ciasto na jednolita masę.Ciekawostka: Im szybciej polaczymy składniki , tym bardziej ciastka będą kruche.Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mleko, wyrabiając ciasto. Tak przygotowane ciemne i jasne ciasto , zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30min lub do zamrażalki na 15min. Następnie ciasto jasne i ciemne wałkujemy osobno na dwa takie same prostokąty o grubości ok. 0,5 cm. Ciemna masę kładziemy na jasna i bardzo ciasno zwijamy w roladę. Wkładamy do lodówki na 30min lub zamrażalki 15min. Roladę wyciągamy i kroimy paski na grubość ok. 1cm, układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temp. 180 ok. 12min.Ciekawostka: Ciasteczka układamy na blasze w odstępach od siebie, gdyż powiększą się podczas pieczenia. Najlepiej trzymac ciastka w metalowej puszce.Życzę smacznego i czekam na Wasze komentarze kochani!Pozdrawiam