ßßß
Składniki:340 g mąki pszennej typ 500230 g masła1 szklanka cukru4 duże jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki mleka + 4 łyżki4 łyżki kakaolaska waniliiszczypta soliPrzygotowanie:Nagrzać piekarnik do 160 stopni.W osobnej misce wymieszać ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli.Ucieramy masło z cukrem do otrzymania puszystej masy.Dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.Dodajemy małymi porcjami na przemian,wymieszane składniki wcześniej (mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól) z mlekiem. Miksujemy na małych obrotach.Dzielimy masę na dwie części. Do drugiej części dodajemy kakao oraz mleko. Mieszamy.Wysmarować foremkę okrągłą masłem/ olejem i oprószyć mąką/bułką tartą.Włożyć do piekarnika na około 70 minut.Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem.Wykładamy po upieczeniu.W rondelku zagotowujemy 1/4 szklanki śmietanki. Dodajemy 150 g czekolady i mieszamy aż do uzyskania polewy. Polewamy babkę i dekorujemy.Smacznego!