ßßß Cookit - przepis na Babka wielkanocna marmurkowa z polewą czekoladową

Babka wielkanocna marmurkowa z polewą czekoladową

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy babki, a szczególnie z czekoladą. Dlatego przygotowałyśmy babkę marmurkową, czyli połączenie babki waniliowej z kakaową. Czyż nie brzmi rewelacyjnie?
Idealna na Wielkanoc, bo prezentuje się niezwykle okazale, ale również do codziennej popołudniowej kawy. Nic tylko upiec babę!
A więc...
Do dzieła!
Składniki:
340 g mąki pszennej typ 500
230 g masła
1 szklanka cukru
4 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka + 4 łyżki
4 łyżki kakao
laska wanilii
szczypta soli
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 160 stopni.
W osobnej misce wymieszać ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Ucieramy masło z cukrem do otrzymania puszystej masy.
Dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.
Dodajemy małymi porcjami na przemian,wymieszane składniki wcześniej (mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól) z mlekiem. Miksujemy na małych obrotach.
Dzielimy masę na dwie części. Do drugiej części dodajemy kakao oraz mleko. Mieszamy.
Wysmarować foremkę okrągłą masłem/ olejem i oprószyć mąką/bułką tartą.
Włożyć do piekarnika na około 70 minut.
Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem.
Wykładamy po upieczeniu.
W rondelku zagotowujemy 1/4 szklanki śmietanki. Dodajemy 150 g czekolady i mieszamy aż do uzyskania polewy. Polewamy babkę i dekorujemy.
Smacznego!
Źródło:http://www.monikoza.pl/2016/03/babka-wielkanocna-marmurkowa-z-polewa.html