ßßß
SKŁADNIKI1,5 szklanki ryżu3 szklanki wodysól i pieprz100 g sera żółtego100 g salami lub innych wędlin2 jajka (1 jajko do panierki)bułka tartaolej do smażeniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIARyż ugotować w posolonej wodzie do momentu aż woda całkowicie wyparuje,co jakiś czas mieszając by nie przywarł od do dna. Do ostudzonego ryżu dodać pokrojoną drobniutko salami lub jakieś wędliny czy boczku, jajko,pieprz oraz 3 łyżki startego na drobnych otworach tarki sera.
Kawalek sera pokroić w kostkę około 1 cm. Z ryżu uformować kulki wielkości dużej mandarynki i w każdą z nich wcisnąć małą kosteczkę sera.
Tak przygotowane kulki obtoczyć w rozkłóconym jajku a potem bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.

Kulki można też upiec w piekarniku. Można je podawać ciepłe zamiast ziemniaków czy kaszy lub jako samodzielne danie np z ulubionym sosem lub jako dodatek do sałatki.SMACZNEGO :)