ßßß
SKŁADNIKI200 g mąki150 g masła lub margaryny80 g cukru pudru2 jajkaszczypta soli1 cytryna ekologiczna450 g jabłek150 g marmolady morelowejforma do ciasta kruchego 24cmSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPołączyć w misce lub mikserze mąkę ze szczyptą soli i zimnym masłem pokrojonym w kosteczki aż do uzyskania piaskowej konsystencji. Dodać otartą skórkę z cytryny ekologicznej, cukier puder i jajka.Wygnieść szybko ciasto, włożyć do celofanowego woreczka lub owinąć przezroczystą folią i schować na godzinkę do lodówki. W międzyczasie czasie obrać ze skórki jabłka, pokroić na plasterki i zalać sokiem wyciśniętym z uprzednio otartej cytryny ekologicznej. Sok z cytryny zapobiegnie ciemnieniu jabłek oraz doda im niepowtarzalnego aromatu. Po upływie godziny wyjąć ugniecione ciasto z lodówki i rozwałkować wałkiem miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. ( w ten sposób nie pobrudzimy ani blatu kuchennego ani wałka ) Włożyć rozwałkowane ciasto do formy wraz z papierem do pieczenia . Papier górny zdjąć, dolny zostawić ( dzięki niemu nie trzeba smarować juz foremki ) Usunąć nożem nadmiar ciasta .Posmarować częścią marmolady rozwałkowane ciasto i układać na nim plasterki jabłek. Posmarować jabłka pozostał ą marmolad ą i ozdobić górę tarty pozostałymi resztkami ciasta. Zwil ż yc górę ciasta odrobiną mleka lub żółtka, aby podczas pieczenia nabrało pięknego złocistego koloru. Włożyć do nagrzanego do 180 ° C piekarnika i piec przez okolo 30 minut. Po ostudzeniu tarte jabłkow ą posypać cukrem pudrem.SMACZNEGO :)