Wykonanie
Już za trzy dni Wielkanoc, a to Święto nie może się przecież obyć bez... BABKI! Przepis sprawdzony - baba wychodzi puszysta, ale nie sucha, a najważniejsze, że chyba nie da się jej zepsuć. :-)
![](/Data/Images/www.kulinarnyantytalent.pl\2014_slash_04_slash_babka-marmurkowa/l/-455663072.JPG)
Składniki:200 g
mąki tortowej200 g
cukru200 g
masła4
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki gorzkiego
kakaoLista zakupów.
Masło topimy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do
żółtek dodajemy
cukier i ucieramy, następnie wlewamy przestudzone rozpuszczone
masło,
mąkę oraz
proszek do pieczenia i energicznie miksujemy. Na koniec dodajemy ubite
białka i mieszamy na wolnych obrotach - nie za długo, tylko do wymieszania składników, by zachować puszystość
białek. Połowę formy odlewamy do oddzielnej miski, dodajemy do niej
kakao i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitego koloru.Babkę piekę w silikonowej formie z kominkiem - nie ma potrzemy jej dodatkowego natłuszczania. Ciasto do formy wlewamy naprzemiennie - jasne ciasto, ciemne, jasne, ciemne i na koniec znowu jasne.Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (180ºC - termoobieg).Smacznego!
![](/Data/Images/www.kulinarnyantytalent.pl\2014_slash_04_slash_babka-marmurkowa/l/1576771326.JPG)
![](/Data/Images/www.kulinarnyantytalent.pl\2014_slash_04_slash_babka-marmurkowa/l/-1302047393.JPG)