Wykonanie
Kruszonka lubelska to nic innego jak bardziej luksusowa wersja popularnego pleśniaka . Przepis wzięty od przyjaciółki
wieki temu, w pewnych okresach czasu powtarzany do znudzenia, na stałe wszedł do mojego, nie tylko świątecznego, repertuaru. Kruchy spód w kruszonce lubelskiej, ze względu na dużą ilość
jajek i
masła w stosunku do
mąki, jest pysznie
maślany. Zamiast
dżemu, można użyć bardziej wykwintnych
wiśni z
syropu, ale niejednokrotnie zastępowałam je cienką warstwą
konfitur. Ilekroć piekę tego luksusowego pleśniaka, jest z niesłabnącym uwielbieniem, w szybkim tempie zjadany. Polecam nie tylko amatorom pleśniaka, ale również innych pysznych ciast.
200 g
masła6
jajek2 szklanki
mąki1 3/4 szklanki
cukru1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPiekarnik nastawiamy na 180 st C, przygotowujemy prostokątną blachę.
Masło, 6
żółtek, 2 szklanki
mąki, 1 szklankę
cukru,
proszek do pieczenia siekamy i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy łyżkę
kakao. Wkładamy na pół godziny do lodówki. W międzyczasie ubijamy
białka na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 3/4 szklanki
cukru. Jedną jasna częścią ciasta wylepiamy dno blachy, nakładamy na to
wiśnie(lub
konfitury), ścieramy ciemną warstwę ciasta na
wiśnie, przykrywamy to ubitą
pina z
białek i na wierzch ścieramy kolejną, jasną warstwę ciasta. Pieczemy ok godziny.