ßßß Cookit - przepis na Omlet w stylu hiszpańskim

Omlet w stylu hiszpańskim

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny hiszpański omlet przygotowywany jest jedynie z ziemniaków, cebuli i jajek - tanie danie, a do tego bardzo sycące. W naszej wersji będzie trochę bardziej "bogato" w składniki.
Niestety moja wersja wyglądem mało przypomina sam omlet - ze względu na to, że nie posiadam piekarnika z górnym grzaniem i nie mam możliwości przypiec tego dania od góry. Obracanie całości na patelni okazało się czynnością niemożliwą do wykonania... więc całość została wymieszana, by przypiec wszystkie składniki.
Składniki:
400 g ziemniaków
1 puszka kukurydzy
4 łyżki oleju
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
6 dużych jajek
4 łyżki suszonej natki pietruszki
200 g chudej gotowanej szynki w plastrach
3 niewielkie pomidory (lub 6 pomidorków koktajlowych)
sól
pieprz czarny
Lista zakupów.
Zagotować lekko osoloną wodę w dużym rondlu. Gdy woda się zagotuje wrzucić ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki, gdy woda z powrotem zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i pozostawić ziemniaki na okoły 3 minuty - po tym czasie odcedzić.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i na średnim ogniu smażymy pokrojoną w plasterki cebulę przez około 2 minuty, następnie dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy kukurydzę (bez sosu) z puszki i wcześniej podgotowane ziemniaki, aż te zmiękną. Zdejmujemy patelnie z ognia.
Jajka lekko ubijamy z natką, solą i pieprzem w dużej misce. Następnie dodajemy gotowaną szynkę pokrojoną w drobne kawałki, pokrojone pomidory (jeśli koktajlowe, to wystarczą ćwiartki) oraz ziemniaki z dodatkami z patelni. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ponownie rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni i równomiernie rozprowadzamy mieszankę po dnie. Gdy spód omleta się przyrumieni najlepiej wstawić patelnie (z żaroodporną rączką) do piekarnika z górnym grzaniem, do momentu przyrumienienia góry i ścięcia całości, jeśli nie to można spróbować przerzucić omlet na drugą stronę, ale ze względu na ilość składników jest to mocno utrudnione - wtedy pozostaje wymieszanie całości.
Źródło:http://www.kulinarnyantytalent.pl/2013/01/omlet-w-stylu-hiszpanskim.html